MacBook Pro

Kortfattad historia om Macbook Pro

Antalet modeller av Macbook har stadigt ökat genom åren. Den första Macbook lanserades 2006 och kom till för att underlätta för studenter, unga företagare och vanliga hemanvändare som ville ha en mindre otymplig dator att arbeta på. Dock har den vanliga Macbook nu ersatts av Macbook Air och Pro. Macbook Pro är en förbättrad version av den traditionella Macbook och har främst utvecklats i ett professionellt syfte, därav namnet Pro. Denna bärbara dator i lätt format blev den första att ha en integrerad Intelprocessor. Redan samma år som Macbook gjorde entré kom även Macbook Pro. Förutom processorn, som nämndes tidigare i texten, fanns också en inbyggd webbkamera samt en fjärrkontroll som kunde styra olika program.

2008 kom Macbook Pro i en version på 15 tum som var tänkt att efterlikna Apples Imac-dator. Andra förändringar tillkom också såsom två grafikkort, en uppdaterad styrplatta och en bättre bildskärmsport. Musknappen avlägsnades och ersattes endast med en styrplatta som också blev större än tidigare. År 2011 uppdaterades Macbook ytterligare tack vare det nyanlända gränssnittet Thunderbolt.

Några år senare, nämligen 2016, kom Macbook Pro 13 tum som också är den dator som numera används av konstnärer, företag och andra som vill dra nytta av allt som en Mac har att erbjuda. År 2018 väntade man med spänning på den uppdaterade Macbook Pro 13 för att se vilka funktioner den skulle bära med sig den här gången. Detta var den tredje versionen av 13-tummaren.

Macbook Pro 13 2018

Man kan lätt beskriva Macbook Pros senaste 13-tumsdator som den tunnaste modellen någonsin, vilket gör den otroligt behändig och lätt att bära med sig överallt. Till det yttre ser den i stort sett likadan ut som sina föregångare, men inuti vankas det andra bullar. Dels har en förbättrad processor satts in under ytan och skalet och dels har Apple utvecklat batteritiden till det bättre. Skärmen har också förbättrats avsevärt liksom högtalarna där man märker en del skillnad på ljud. Datorn är snabbare och omarbetad på ett sätt som förenklar arbetet. Även tangentbordet har fått sig en omgång och det bugar och bockar många användare för, eftersom Apple har fått en del ris för att ha utvecklat extremt känsliga tangentbord. Varje tangent är exempelvis skyddad av en silikonyta underifrån som inte tar in smuts och damm lika enkelt som tidigare. Silikonskyddet var dock inte tänkt att ha den funktionen när man tillverkade datorn. Istället kom det som ett plus i kanten då barriären hade som uppgift att skapa tystare knappande på tangentbordet.

Macbook Pro 13 2018 har ett startpris på över 20 000 kronor med möjlighet att prova modeller med extra högt internminne och maxad prestanda, där priset istället trissas upp till över 40 000 kronor. Inga gåbortpresenter direkt!