Acer Swift 1

Önskar man lyx till ett pris under 4000 kronor ska man kolla in Acer Swift 1. Detta är en slim 13-tummare som väger 1,3 kg. Datorn har något år och lite till på nacken men innehåller det mesta av vad man kan förvänta sig för prisklassen, och de kommer i ett rosaskimrande aluminiumhölje. Ihopfälld är den 1,5 cm tjock och känns riktigt smidig och lätt att ta med sig. Tangentbordet är som sig bör bakgrundsbelyst vilket underlättar när man skriver på den sena kvällskvisten och den har en stor ergonomisk styrplatta, 1080p-skärm samt helt okej högtalare. Och batteritiden? Jadå, den är bra. Inte alla kan, eller vill, köpa den senaste Mac Book Pro och att hålla sig till en något år äldre, budgetdator kan spara många tusenlappar men ändå uppfylla de behov man har. Det är som med allting annat och vissa inköp, som exempelvis material till pyssel eller likande håller samma kvalité från budgetaffären som hos designaffären. Med denna dator får man åtminstone lite av en lyxkänsla.

Budgetdator i dyra kläder

Man har verkligen lyckats ge intrycket av att detta är en betydligt dyrare dator. Det hjälper både designen och funktionerna till med att skapa. Läser man dock vilken hårdvara som sitter under “huven” syns det varför denna ändå är en budgetdator med prislapp därefter. Processorn har relativt låg klockfrekvens och arbetsminnet ligger på 4GB som standard. Detta är tillräckligt för vanligt surfande, Office, och vanligt förekommande media-uppspelning. Ljusstyrkan i skärmen skvallrar även den om var man sparat in på pengarna vid tillverkningen. Ljusstyrkan är lite väl låg och färgomfånget lämnar lite övrigt att önska.

Egna Acer-program

Acers förkärlek att installera, ibland rätt onödiga, program syns även här men de går att avinstallera. Många av programmen är klumpiga och systemet piggnar till om man avinstallerar det som är onödigt. Frågan är varför Acer väljer att installera så mycket extra lull-lull från tredje-part då man som datoranvändare gärna vill skräddarsy sin egen dator så långt det går.

Plus

Det största pluset är priset och att man ändå får något som påminner om lyx och hög byggkvalitet.

Det finns även en hel drös med smarta funktioner.

Ljud och batteritid är alla överraskande bra.

Minus

För mycket förinstallerade Acer-program, men de flest går att avinstallera.

Skärme är för ljussvag.

Fakta

Acer Swift 1

Processor: Intel Pentium N4200, 1,1 GHz quad core

Grafik: Intel HD Graphics 505

Minne: 4 GB

Lagring: 128 GB

Bildskärm: 13,3 tum (1920×1080 bildpunkter)

Webbkamera: 720 p

Anslutningar: Usb 3.0, usb 3.1 typ c, usb 2.0, hdmi, headset

Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0

Operativsystem: Windows 10 Home

Övrigt: Fingeravtrycksläsare

Batteritid: 5h 5min (11h 30min vid låg belastning).

Vikt: 1,3 kg

Storlek: 32,3 x 22,5 x 1,5 cm.

daynight