Datorkomponenter

I vår moderna värld har majoriteten av människor i västvärlden erfarenhet av att använda en dator, oavsett om det har varit som ett verktyg i vårt jobb, som en maskin för spel och nöje eller en kombination av flera saker.

Alla datorer är uppbyggda på samma sätt och består av ett flertal komponenter. Det som skiljer dem åt är vilka dessa komponenter är. Vill du kunna använda din dator till att spela de senaste spelen behöver du kraftfullare komponenter än om ditt syfte är att skriva och surfa. Här kommer vi gå igenom de viktigaste delarna i en dator och vad de gör.

Driver du en firma och är i behov av en större mängd datorer kan ett företagslån vara en god ide då man inte bör snåla på prestandan. Tänk på att alla delar samarbetar och är viktiga, men vissa delar spelar större roll beroende på vad du använder datorn till.

Processor

Processorn, förkortad CPU på engelska, är själva hjärnan i din dator. Det är den som ansvarar för att behandla all den information som sänds. Desto starkare processor du har desto snabbare kan denna informationen behandlas och leder därmed till en smidigare användning av din dator.

En snabb processor med flera kärnor gör att du kan streama film, formatera text, spela musik m.m utan en märkbar påverkan av snabbheten då flera kärnor gör att arbetet du utsätter datorn för fördelas för att optimera prestandan.

De som dominerar marknaden är AMD och Intel. I praktiken är det ingen större skillnad på dessa men Intel brukar visa något bättre resultat när man är aktiv i flera tunga applikationer samtidigt.

DDR SDRAM

DDR SDRAM kan beskrivas som datorns minne. Ofta benämns detta endast som DDR minne eller RAM minne då det främst är i datorer det används.

Information som ska processas lagras i RAM-minnet och hjälper till att avlasta processorn. Ett snabbt RAM-Minne är alltså viktigt för att din dator ska vara snabb och flyta på utan problem.

Det finns många olika märken av RAM-minnen och i regel behöver du mellan 1 – 2 GB för att din dator inte ska bli slö under Windows 10 men om du kommer köra spel som kräver mycket prestanda kan du behöva mer för att få ut det mesta av din dator.

Grafikkort

Grafikkortet är den viktigaste komponenten när det kommer till spelandet och desto mer komplicerad grafik ett spel har desto bättre grafikkort behöver du. Det är grafikkortet som omvandlar information från din dator till en bild på din skärm. Många datorer har inbyggda grafikkort vilket inte presterar lika bra som ett extern grafikkort men ändå är mer än tillräckligt för enklare spel och vardagligt användande.

Moderkort

Moderkortet kan beskrivas som datorns kropp där resten av delarna ska platsa. Alla delar i en dator måste vara kompatibla med varandra för att fungera och detsamma gäller moderkortet.

Det är via moderkortet som externa komponenter som mus, tangentbord, skärm etc kopplas in och många delar måste ofta uppgraderas genom åren medan moderkort brukar hålla ett par år innan de blir föråldrade, så ett bra moderkort är en väl värd investering.

daynight